Cerita Rakyat Tronoh : Sahabat Itu Siapa?




Assalamualaikum rakyat Malaysia..
yang sedang menghirup udara beriklim khatulistiwa..
panas dan lembap sepanjang tahun..
*bajet terror Geografi
hahaha..
pada hari ini..saya..
anisah a.k.a nisa yang comel kiut miut..*perasan
ingin menyampai sebuah cerita yang bertajuk..
" SANG BELALANG DAN SANG ARNAB DAN SANG IKAN DAN SANG IKAN BILIS DAN SANG BERUANG PANDA "
( bersang-sang banyaknya )










ada sekumpulan haiwan yang comel dan kiut macam saya tinggal di sebuah hutan..
yang permai lagi damai..
di sebuah negeri di Malaysia..
di mana? biarlah rahsia..dekat dengan stesen minyak..haha
mereka tinggal dengan bahagia dan harmonis..
kesemua haiwan haiwan itu berkawan dengan baik..
mereka sering berbual bersama..
di bilik, di tepi jalan, di kedai makan, twitter mahupun di facebook..
instagram dan sebagainyaa..
( haiwan sekarang G-Tech jugak apa )




pada suatu hari..
sang beruang panda dan sang sang arnab dan sang ikan bilis berjumpa  di tepi kolam dan berbual bual..
tiba-tiba sang beruang panda bertanya kepada sang arnab :
" Nab, kau perasan tak sekarang sekarang Alang tu dah taknak cakap dengan kita? "
lalu sang Arnab pun menjawab :
" Yelah Anda, aku pun perasan jugak.. Padahal aku BERJIRAN dengan dia.. Tapi dia tak tegur pun. "
sang Ikan Emas pun berkata :
" Hari tu perli- perli lagi kot.. Aku pun pelik. Ada marah ke? bagitau lah.. Mungkin kita tak perasan kan. "
sang ikan bilis tiba-tiba menyampuk :
" Yalah korang.. Dia siap unfollow aku dekat Twitter lagi.. "
lantas mereka semua mengecek account twitter mereka..lalu dengan hampanya mereka mengangguk..
lalu kata sang ikan emas lagi :
" Dia kenapa? Dia marah kita ke? Dia taknak kawan dengan kita ke? Kalau dia marah kita sebab bising takpe lah. Aku tak bising dah. "
bergitulah seterusnya sang Arnab, sang Ikan Bilis, sang Beruang Panda dan sang Ikan Emas terus tertanya tanya mengapa sang Belalang tiba-tiba menjauhi mereka..




adakah kerana mereka tidak cukup baik?
adakah kerana mereka salah?
adakah mereka annoying?
adakah mereka kurang comel?
adakah adakah adakah adakah dan adakah?
hahaha..
sahabat?
adakah sahabat itu seharusnya melakukan perkara sebegitu terhadap temannya?
adakah dengan cara meng"ignore" itu akan selesai masalah?
adakah dengan cara diam itu segala masalah akan diam juga?
adakah dengan buat bodoh itu orang akan faham?
kita manusia tak sempurna..
andai aku salah aku minta maaf..aku memang banyak khilafnya..
namun akal aku masih tidak nampak dimana manfaatnya itu..
sedikitpun tidak wahai BELALANG..
cerita ini sekadar pengajaran..
tidak ditujukan kepada sesiapa..
maaf andai terasaaa..
selamat malam.. :)




Ceritera Hari Raya




Assalamualaikum..
selamat semua..
selamat pulang ke universiti, politeknik, kolej, institut kemahiran ke apa dan sebagainya..
maaf, sekolah balik habis minggu ni..
taknak wish..
=_= *muka dengki
huhu..takdelah..





hari ni berapa hari raya eh?lapan ke?
ke tujuh?
mana mana lah kan..huhu
apa apa pun..nisa nak ucapkan selamat hari raya kepada semua rakan blogger..
tak kira di mana jua anda berada..kui kui kui
besar atau kecil..
comel atau montel..
gemuk atau kurus..
tapi lepas ni diet eh? boleh?huhu
maaf zahir dan batin..
semoga kita dipertemukan dengan ramdhan dan syawal tahun hadapan..amin..






hari raya gif photo: Selamat Hari Raya raya.gif





sebenarnya takdelah ceritera mana pun..huhu
nothing to talk about..
cuma tahun ni eraya aku betul betul berazam tak nak nangis..
aku berazam nak bahagia je..
senyum..
oleh itu aku mengambil keputusan untuk memakai lah shawl,,
hahaha..memang lah..
bila aku pakai shawl memang kalau orang tu kenal aku dia memang akan pelik lah..
sebab aku ni apatah pakai shawl, tudung bawal pun aku suka tudung hitam je..
tak tahu lah kenapa kalau pergi kelas aku malas betul nak overdressed..
pakai shawl belit belit..
warna terang menyala menyala..
kontra lah bagai semua tu,,
tapi raya ni tiba tiba aku nak lah pakai..huhu
and there you go..aku pakai..





me and farihin




yang sebelah aku, baju hijau tu mak andam aku..
merangkap sepupu kesayangan busuk busuk sayaaa..hihi
dia lah yang dok tatarias aku sepanjang hari..huhu
tahun ni i wear purple with balck..
pakaikan shawl..tu yang paling penting..
sebab kalau aku yang pakai memang tak jadi apa lah...merepek je..
huhu..pelik kan aku..
lepas tu cuti raya pulak memang elok 4 hari je..
cuti sebelum raya yang lama..
memang sengaja taknak bagi aku raya ke apa..
lepas tu balik balik je terus lab test..
memang tak boleh kalau nak skip pun..
memang mengundang kesabaran..
memang dan memang..
so terkejar kejar lah ayahku pulang dari kampung ke rumah..
kemudian menghantar aku semula ke universiti teknologi petronas yang indah permai ini..
dekat 300 km ayah aku drive..
hebat hebat..syabas ayah, syabas..haha





and then nak dijadikan cerita..
raya tahun ni aku dapat hadiah istimewa..
Allah pulangkan dia semula pada aku..
aku tak tahu lah sampai bila..
tapi yang penting dia jadi lebih baik..
macam cuba nak jadi dia semua..
aku bersyukur..at least we get to spend some time together..
i almost give up..
i almost make my turn to look at that another crazy guy..suckish..
tapi mungkin dia nampak sesuatu..
ataupun mungkin dia cuma nak buat aku bahagia..
it's okay lah..terima kasih..
tak kisah semua orang nak annoying ke apa kan sekarang..siapa suruh baca..kui kui kui
saya hargai kehadiran awak disisi saya..
maaf di atas ketelanjuran kata..
selamat hari raya.. :)





^_^ copyright

Little Sad Princess Story


assalamualaikum..
helo everyone.. :)
memang ramai sangat orang kat sini nak baca apa kau tulis kan..
hahaha
currently i am listening to JUST GIVE ME A REASON by PINK..
di"play" oleh adik lelaki aku tadi..
minat pulak dia dengan lagu tu..hihi




alright..so..
i actually have nothing to write..nothing to tell..
just about to tell you another tale, of a sad little princess..
who seems to have everything..
who seems to own everything..
without people knowing..
that she almost give up..
that almost had enough of dreaming in her own life..





animated smile photo: Honey Smile 268353e3esp1u97t.gif




so basically..
this little girl..this little princess..
lives in a castle..
with the king and the queen..
and two of her siblings..
a princess and a prince..
they gave so much laughter that she can't stop laughing..
they gave her so much love that she can't stop smiling..
they gave he so much lesson in life that she could stop thinking how wonderful life could be..
they take care of her well..
and she grew up becoming a beautiful princess..




this little princess..
she got almost everything..
people says..
she is beautiful..
she is intelligent..
she has a kind heart..
forgiving..loves all her subjects..
she has a strong determination..
people says,,
she can make everything she ever dream possible to get..
she is the best princess in the whole universe..
a lot of prince and young rich man from the whole country tries to drive her attention..
but this little princess did not seems to make them more than just a friend..
she was still finding something in a person..
that something she couldn't seems to find yet..




but that is only until..
this little princess..
suddenly met a prince..
and fall in love..
yes, she fall in love..
she fall in love with this one little prince..
he is just a prince..
a typical type of prince..
which..
constanly looking at her round eyes every time they talk..
secretly whispering love to her every time she look away..
hold her hands tight no matter how hard the wind blows, how close storm break down..
touch her heart deep inside, until she can never look away again..
and she was so happy..
she was really happy, enjoying her life..
that she forget one thing..
one tiny little thing that eventually could destroy her feeling..
her entire life..









anime princess photo: Princess Princess.jpg





she forgot she has God..
she forgot that He controls everything under His mighty,,
she forgot that she has to lies under His power..
she forgot..
she forgot everything..
she was so happy..she was so in love..she was feeling so loved..
and now..she lose everything..
everything..




that prince she loves..
whom she adores..
whom she place in a very special place in her tiny little heart..
where no one can touch..
was nowhere to be found..
was nowhere to be seen..
just..vanishing into thin air..
bringing her heart with him...
without leaving her with even an answer..
to all her questions throughout her life with him..
he is leaving..
without even answering..
anything..
leaving her..with dead soul..




and now here she is..
a sad little princess..alone..
thinking..
in her big little castle..seems to be half alive..
and now it is her time to make a big decision..
a decision..that would change her life for good..
a decision that she has to make for the good of her subjects..
her responsibility..
her duty..
as a princess of her own..
a decision she would have to make..
between life or death..




  crying anime photo: Crying anime girl bcryinganimegirltonytaka.jpg





but deep inside her heart..
she is still hoping..
for her prince to come back..
before that day would come..
that day where they will lose each other for good..
and tell her..
that everything that had happen was just a dream..
that he was still laying next to her everyday..
that he was still loving her as much as he do from the very beginning..
hold her hand..
and tell her,,
" Don't do this..please don't.."
and yet now..she is still begging..
while looking through he wide open balcony door..
that he will come to her and say that..
before the time comes..
where they will have to lose each other..
till the death keeps them apart..
although their story might not be as remarkable as Romeo and Juliet..
as honest as Beauty and the Beast..
but the love is still there..
in her heart..




who is the princess?how did i know so much about her? :)
be her..


Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...