Tips Simple Jaga Kulit and Badan


Assalamualaikum!
Fuhh, baru lepas exercise..
ceyhh, dan dan..hahahaha
takdelah..


so body cantik dengan girls ni is so unseparable..
macam separable function dalam subjek ordinary differential equation tu..
bezanya ni unseparable..paham?
ok merepek..T_T
yang penting semua girls pasti nak bentuk badan yang cantik and slim and lentik and cantik..
and semua lah..kan kan kan..
tau tu.. :)


masa muda muda dulu(sekarang tua sikit) nisa memang sangat concern pasal body shape..
berat badan..kulit..serba serbi..cause i just love taking care of myself..haha
dah nampak sangat dah selfish..
tapi tu dulu lah..i do exercise regularly..
eat healthily ya Allah rindunya zaman zaman gemilang itu T_T
sekarang ,sejak zaman spm until dah first year ni busy sangat belajar..
so semua lupa dah exercise ke apa ke..
muka calar ke pipi tembam ke i don't care! haha 
masa kecik kemain lagi..aktif..
and all that i've done it work actually..
dulu kawan kawan sekolah selalu puji..
"nisa pakai apa muka licin" or "seronok lah kurus makan banyak pun tak gemuk"..
antara dialog dialog famous..haha
so today, nisa nak share rahsia pada zaman dahulu(sekarang try praktik balik)..
yang boleh buat me keep fit and fair.. 
rahsia yang nisa pun baru sedar sekarang sebab lama sangat tak buat..haha


1. Mandi sebelum subuh
Haa..ni memang benda paling susah nak buat sekarang ya Allah i admit it..sob sobs
with packed schedule memang penat bangun pagi memang susah..
tapi nisa baru sedar dulu masa sekolah i wake up paling lambat 5.30 weekdays..
weekends pun, and mesti mandi..
i rarely have eye bags, badan tak mudah naik and i'm always fresh..




2. Banyak minum plain water
Alright..this is fundamental..
minumlah "skyjuice" kengkawan..it will help to brighten up your skin..
sangat berkesan untuk detox..minum at least 2 litres a day..AT LEAST.
kulit pun akan licin and skin tone in syaa Allah terbaik..
jangan minum air manis manis banyak..leave out carbonated drink and caffeine..




3. Buat simple exercise 2 times a day
So,,dulu dulu nisa suka buat sit up..
pagi and petang..helps to rampingkan perut and bagi six pack sikit..haha
takdelah..buat je jog sikit ke apa..
YOU CAN EVEN JUST DO RANDOM DANCING STEPS!
janji buat..sebab you need to sweat daily..cause sweating helps reduce toxin..
bila you sweat you akan rasa ringan and sihat je..
orang yang selalu berpeluh juga akan ada kulit yang lebih licin seba badan dia takde toxin..
nak tak nak tak?ngeee, ok gi exercise.
tapi lepas tu mandi kay..PLEASE.




4. Cuci muka pakai air je waktu pagi
Nisa tak sure pasal semua orang..tapi kalau nisa i did this..
sebab bila kita bangun je terus cuci muka dengan benda chemical camtu..seri muka akan hilang..
so cuci je muka dengan your tap water(nak guna distilled water pun ok)..
kalau dapat warm water lagi bagus, bagi muka segar..
and ayah nisa selalu pesan bangun pagi cuci muka tu bukak mata..
so air masuk dalam mata and akan cuci mata.. :)




5. Masa makan guna pinggan kecik or bowl
Dulu masa muda muda nisa ada satu pinggan khas for me..
snack plate size..so everytime i eat i'll use that plate..
i don't use regular size plate yang besar tu..
teorinya bila kita guna pinggan kecik..bila kita letak food atas tu,dia cepat penuh kan..
so akan bagi kita ilusi yang kita dah makan banyak..even tak sebenarnya.
tapi kalau kita guna pinggan besar and kita letak banyak..itu memang banyak kay, bukan ilusi =_=
and i always eat less during dinner..breakfast pun tak skip sebab kat rumah ibu ada..
sobs sobs.


 


so setakat ni tu jelah that i remember..haha
masa muda muda dulu kita tak pakai flawless skin care mahal,tak makan supplement emilay macam sekarang..
takde duit and ibu tak bagi..haha
so this is a reminder to myself as well..to keep up my goal to be fit again.
sape taknak cantik and cute and hot woi!
tapi jangan tayang kat orang tau..kita sorok untuk suami kita je..
perhiasan kita ni Allah bagi khas untuk yang terpilih itu sahaja yaaa..jadi rahsia bersama aww sweetnya :)
so let's keep fit and cute and modest girl!



Selamat Hari Ulangtahun Sahabat :)

Assalamualaikum,,
Hehehehe..

Hilang dah idea aku nak tulis apa..
tadi macam banyak cakap je..haha
alright so..
semalam me and my fellow friends..
kitorang buat satu..kind of a surprise party for our beloved Syimah Zawawi..
memang havoc gila la kan time preparation tu..
syimah and jiah and sya keluar..
nasib baik jiah dengan sya bersetuju untuk bersekonkol and join party ngarut ni..haha
then kami 3 ketul ni bertungkus lumus lah..
tiup belon..
ikat benang kat banner birthday..
beli kek..
order hadiah(ni dah lama buat)haha..
so hasilnya..
it was a very sweet yet indeed a big surprise for her..






malam tu right before dia balik kitorang nyorok dalam bilik ain..
while jiah and sya bawak dia naik bilik..
alasan jiah nak ikut balik bilik..
nak pinjam novel qilah..hahaha
alasan merepek, but menjadi pulak tetiba..hahha
kitorang dalam bilik tu bila syimah bukak pintu tu dengar je bunyi kunci dia berdebar je..
tetiba dengar dia menjerit sebab terkejut..
tergelak dalam kegembiraan namun kesenyapan kami.. :D
then kami datang..
membawa kek kecik bentuk love yang di beli di v5..
sorry lah, tu je mampu..haha



it was a very havoc night indeed..
mana taknya si sya and si jiah and birthday girl ni gila belon subhanallah..
macam orang sawan dah nampak belon..
sya tak habis habis lah dok letupakan belon kat telinga orang..
macam seronok sangat je bunyi dia..haha









haha..
maaf lah syimah..
tak sengaja nak buat mung terkejut..
and sengaja taknak wish mung awal awal sebab nak kasi seperais sikit.. :D
so young lady..
be a good girl..
be a good muslimah..
be a good student,,jangan ponteng kelas hari jumaat lagi!
be a nice mother..
be a good wife..
be a humble servant of Allah..
jangan takut dengan segala dugaan..
jangan risau dengan cabaran dunia..
ingat Allah ada..
takpe, kitorang ada..
kitorang kan kawan kau :)



sahabat itu menggambarkan siapa kita..
sahabat itu membentuk diri kita..
sebagaimana Prophet Muhammed berkata:
"You shall not enter Paradise until you believe; and you will not bellieve until you love one another. Shall I not guide you to a thing? Which when done , will make you love one another: Spread the greeting of Salam among you"- (Muslim)
choose a good friend..
cause a good friend will bring you to jannah, whereas a bad friend will drag you to hell.
wallahualam.




Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...