Tips Simple Jaga Kulit and Badan


Assalamualaikum!
Fuhh, baru lepas exercise..
ceyhh, dan dan..hahahaha
takdelah..


so body cantik dengan girls ni is so unseparable..
macam separable function dalam subjek ordinary differential equation tu..
bezanya ni unseparable..paham?
ok merepek..T_T
yang penting semua girls pasti nak bentuk badan yang cantik and slim and lentik and cantik..
and semua lah..kan kan kan..
tau tu.. :)


masa muda muda dulu(sekarang tua sikit) nisa memang sangat concern pasal body shape..
berat badan..kulit..serba serbi..cause i just love taking care of myself..haha
dah nampak sangat dah selfish..
tapi tu dulu lah..i do exercise regularly..
eat healthily ya Allah rindunya zaman zaman gemilang itu T_T
sekarang ,sejak zaman spm until dah first year ni busy sangat belajar..
so semua lupa dah exercise ke apa ke..
muka calar ke pipi tembam ke i don't care! haha 
masa kecik kemain lagi..aktif..
and all that i've done it work actually..
dulu kawan kawan sekolah selalu puji..
"nisa pakai apa muka licin" or "seronok lah kurus makan banyak pun tak gemuk"..
antara dialog dialog famous..haha
so today, nisa nak share rahsia pada zaman dahulu(sekarang try praktik balik)..
yang boleh buat me keep fit and fair.. 
rahsia yang nisa pun baru sedar sekarang sebab lama sangat tak buat..haha


1. Mandi sebelum subuh
Haa..ni memang benda paling susah nak buat sekarang ya Allah i admit it..sob sobs
with packed schedule memang penat bangun pagi memang susah..
tapi nisa baru sedar dulu masa sekolah i wake up paling lambat 5.30 weekdays..
weekends pun, and mesti mandi..
i rarely have eye bags, badan tak mudah naik and i'm always fresh..




2. Banyak minum plain water
Alright..this is fundamental..
minumlah "skyjuice" kengkawan..it will help to brighten up your skin..
sangat berkesan untuk detox..minum at least 2 litres a day..AT LEAST.
kulit pun akan licin and skin tone in syaa Allah terbaik..
jangan minum air manis manis banyak..leave out carbonated drink and caffeine..




3. Buat simple exercise 2 times a day
So,,dulu dulu nisa suka buat sit up..
pagi and petang..helps to rampingkan perut and bagi six pack sikit..haha
takdelah..buat je jog sikit ke apa..
YOU CAN EVEN JUST DO RANDOM DANCING STEPS!
janji buat..sebab you need to sweat daily..cause sweating helps reduce toxin..
bila you sweat you akan rasa ringan and sihat je..
orang yang selalu berpeluh juga akan ada kulit yang lebih licin seba badan dia takde toxin..
nak tak nak tak?ngeee, ok gi exercise.
tapi lepas tu mandi kay..PLEASE.




4. Cuci muka pakai air je waktu pagi
Nisa tak sure pasal semua orang..tapi kalau nisa i did this..
sebab bila kita bangun je terus cuci muka dengan benda chemical camtu..seri muka akan hilang..
so cuci je muka dengan your tap water(nak guna distilled water pun ok)..
kalau dapat warm water lagi bagus, bagi muka segar..
and ayah nisa selalu pesan bangun pagi cuci muka tu bukak mata..
so air masuk dalam mata and akan cuci mata.. :)




5. Masa makan guna pinggan kecik or bowl
Dulu masa muda muda nisa ada satu pinggan khas for me..
snack plate size..so everytime i eat i'll use that plate..
i don't use regular size plate yang besar tu..
teorinya bila kita guna pinggan kecik..bila kita letak food atas tu,dia cepat penuh kan..
so akan bagi kita ilusi yang kita dah makan banyak..even tak sebenarnya.
tapi kalau kita guna pinggan besar and kita letak banyak..itu memang banyak kay, bukan ilusi =_=
and i always eat less during dinner..breakfast pun tak skip sebab kat rumah ibu ada..
sobs sobs.


 


so setakat ni tu jelah that i remember..haha
masa muda muda dulu kita tak pakai flawless skin care mahal,tak makan supplement emilay macam sekarang..
takde duit and ibu tak bagi..haha
so this is a reminder to myself as well..to keep up my goal to be fit again.
sape taknak cantik and cute and hot woi!
tapi jangan tayang kat orang tau..kita sorok untuk suami kita je..
perhiasan kita ni Allah bagi khas untuk yang terpilih itu sahaja yaaa..jadi rahsia bersama aww sweetnya :)
so let's keep fit and cute and modest girl!



2 comments:

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...