Stop.


Assalamualaikum..
Okay dah lama tak menulis..
macam mana nak jadi blog bagus..
basically again, i've been having some hard time with life..
haha, kalau selalu baca blog nisa ni memang akan cakap,
"Kau nisa memang tak habs habis dengan hard time kau"
hahaha..kan kan kan..
ini lah dunia kawan kawan..
tak lari dari cobaan..
and yes, trully and frankly speaking i've been having a hard time.



apa itu takdir Allah?
takdir Allah itu ketentuan Dia..apa yang Dia nak jadi dalam hidup kita..
nisa pun bukanlah yang cukup ilmu untuk memperdebatkan perkara macam ni..
cuma nak meluahkan isi hati..
apa yang nisa fikir, cause people tend to think what they think is right..
yet they forgot that other people might have a different point of view..
a different kind of thoughts..
sekarang ni banyak cerita pasal MH370 kan..
frankly speaking, i'm not going to talk much about that as i think it will be totally..
ermm..inappropriate at this certain period..
semua orang tengah sensitif..
menambahkan masalah dengan menyatakan pandangan kita yang ternyata negatif ..
mahupun menyakitkan sebab semua itu tak membantu apa-apa..
baik diam kan..



tapi tak semua benda patut kita diamkan..
kadang kadang diam tu membawa pada kesengsaraan orang lain..
(oke ni dah masuk topik lain bukan MH370 okay)
kadang kadang senyap kita bawa kesulitan pada orang lain..
kadang kadang kita rasa apa kita buat tu betul tapi kita tak fikir ke orang lain terluka..
tak fikir ke betapa kecewanya orang lain menunggu jawapan kita..
tak fikir ke betapa orang lain menunggu kehadiran kita tiap tiap hari,,
merenung ke langit biru..
tak fikir ke betapa orang lain memerlukan kita, lebih banyak dari yang kita fikirkan..
lalu apa yang kita fikirkan?



kita fikir yes, i'm absolutely right.
ini untuk kebaikan kau, aku buat untuk kau, kau kena tanggung semua ni.
aku takkan datang sebab kalau aku ada kau lemah kau lembik.
aku akan ada jauh,aku akan perhati kau dari jauh.
kita tak layak untuk duduk sebelah,,
aku ibarat bumi, kau tu seperti langit.
aku tak boleh ada dengan kau, kau takkan bahagia..
aku kena buat kau benci aku..
aku kena duduk jauh jauh..
aku tak layak berada dengan kau..
KITA CAKAP.



tapi orang lain tu cakap?
no,you're wrong..
no, i need you i'm alone i'm begging for you to stay..
no i can't do this alone..
no i need you to come and say everything's alright..
      no i need you to be by my side and look at me in the eyes..
no, we're nothing different..
no, i want you to be nowhere far from me..
no,don't go,,please be with me..don't leave me alone in this sorrow place..
ORANG TU CAKAP.



siapa kita nak cakap, aku tak layak untuk kau?
siapa kita nak cakap, kau patut dapat lebih baik?
siapa kita nak cakap, aku lebih baik atau kau lebih baik?
kita tuhan ke?
tak, kita manusia..tapi kadang-kadang kita rasa kita betul..
kita rasa kita nampak semuanya..
kita lupa ada orang lain yang terluka..
kita lupa orang lain yang berdoa untuk kita agar Allah sentiasa hadirkan kita dalam hari-hari dia..
kita lupa semuanya..
kita rasa kita betul..



kita lupa kita ada tanggungjawab..
bila kita dah berjanji, bila kita dah meletakkan harapan yang tinggi pada sesuatu..
bila kita dah pergi terlalu jauh bersama mereka.. 
kita lupa kasih sayang itu perlu lahir sebelum sifat selfish yang tak berbelah bagi.
kita lupa ego itu perlu dihumban jauh jauh ketika keputusan nak dibuat.
kita lupa..
KITA LUPA.



kalau benar kita terlalu rendah berbanding dia, Allah ada kan?
klau benar dia terlalu AGUNG kononnya berbanding kita, Allah ada kan?
ingatlah yang di langit akan jatuh, yang di bumi akan timbul..
dunia ini roda..
sebab itu kita dilahirkan untuk melengkapi..
bukan untuk membuat perbandingan..
siapa Rasulullah sangat dia mula mendampingi Khadijah?
baginda masih bukan nabi..hanya insan biasa, namun kita tahu baginda istimewa..
mungkin kita manusia tak semulia mereka, subhanallah namun the point here is apa ada pada siapa kita sekarang..
bukan Allah lahirkan kedunia ini untuk dipasangkan orang yang bagus bersama yang bagus sahaja, namun Allah pasangkan mereka dengan yang dapat melengkapi mereka agar dapat mereka menikmati perbezaan mereka.
jangan menjadikan alasan kita suatu yang memendekkan fikiran kita.
fikir lebih jauh pada orang lain yang menanti kita disini.
fikir pada akibatnya pada orang lain yang sudah kau ambil yang manis di senyumannya..
yang jernih di matanya, yang lunak suaranya.
yang sudah kau ambil rasa kehidupannya.



ya mudah orang itu berkata kata kerana tak berada di tempat kita.
namun mudahnya kita membuat keputusan sedangkan kita tak berada ditempat dia?
macam mana?
kalau kita berada di tempat dia, adakah kita seteguh dia?
mampukah kita?
Allahurabbi..jangan buat begini.
orang itu tidak sekuat yang kita jangkakan..orang itu hanya hamba kerdil yang hidup penuh naifnya saban hari.
menanti.
menangisi.
menadah tangan.
menatap.
menunggu.



jangan sampai orang itu pergi.




Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...