Tips Kawal Emosi Sewaktu PMS


Asslamualaikum..
eheehee..
apa dia? tajuk pelik?
haa'aah yelaa..
smua sama je kan kalau dah namanya perempuan..
sekental mana sehebat mana pun kau, ha hambik lah time time macam ni memang mood tu swing je..
sikit sikit mesti nampak jugak..
takpe, nisa faham..nisa sangat faham..
i truly and humbly understand :D







PMS tu..adalah pre menstrual syndrome..
yang memang akan kena kat perempuan dan takkan..
never will effect the gents..
kalau ada lelaki yang kena tu sila istighfar banyak banyak sebab,,
lelaki sepatutnya cool..ada 9 akal kan :)
so kadang kadang kita tengok time time macam ni..girls tend to be a lot more sensitive..
they are aware and tersentuh dengan benda benda kecil yang sangat merepek kadang kadang..haha
tapi boys tak boleh totally salahkan kami..
sebab eventhough dah try..kadang kadang tak mudah nak tangani..
so apa kata dah terlanjur tu, para lelaki lelaki macho serta sado sekalian..
bantu girls..
help them to cheer up..bukan marah marah lagi :)



jadi for women..
kalau nisa..nisa selalu cuba buat benda macam ni lah kalau rasa rasa mood swing je..



1. Tidur Cukup.
- Ya Allah, tidur sangat penting..
even tak pms pun tidur tak cukup boleh buat kita hangin satu badan..haha
jadi tidur secukupnya..5 to 6 hours a day..







2. Makan Dengan Betul
- okay, dah time pms..mostly orang akan cepat lapar..
kalau nisa 24 jam asyik lapar je..haha
jadi makan makanan yang sihat..google jenis2 makanan yang sesuai diambil..
ambil makanan yang boleh buat kita lebih tenang, as in chocolate..
even banyak spekulasi pasal coklat.. :D
ais try to avoid..stiap masa pun kalau boleh avoid ice okay..







3. Busykan Diri
- benda ni paling senang buat kalau korang student..
pergi lah join event..belajar..whatsoever kan..
asalkan korang tak terlalu terbawa dengan emosi rimau tu..haha
jangan ikut sangat malas dalam jiwa tu..







4. Exercise
- err..hahaha..ni susah sikit lah..sebab nisa pun tend tu skip kadang kadang..
tapi jogging helps to reduce pain..
especially that pain, if you know what i'm saying..
flow akan lebih lancar dan mengurangkan ketidakselesaan nanti..







so that's all i guess..
kalau tentang ubat nisa tak berapa suggest sangat sebab basically pengambilan ubat is a bit harm..
to our hormonal balance..
sometimes..this kind of thing is too subjective to be discuss just from one point of view..
i'm here just to share my experience in handling this kind of circumstances..
so yang penting..rilex lah..
chill..jangan emo emo..
*cakap dengan diri sendiri
hahaha adios !






Tawakal itu Hebat


Assalamualaikum..
Hey peeps..
Here i am..lying on my bed..got nothing to do..
actually i got tons of stuff to do..i just simply don't care.. LOL
hahaha
so tonight..or specifically this morning..
i wanted to share to everyone..
something that i read about the power of TAWAKAL..



okay bm lah pulak ye :)
pernah dengar apa itu tawakal?
tawakal ni adalah something yang macam..
berserah..serahkan segalanya pada yang Satu..
selepas kita usaha dan berdoa pada Allah, to the muslims..
tawakal ni adalah jalan yang terakhir..
yes, that's the definition yang kebanyakan daripada kita tahu and percaya and pegang,,
tapi tahukah kita..
sebenarnya tawakal ni membawa pengertian yang lebih mendalam and detail..
secara mudahnya nak kata, bukan setakat itu..
it's not about just leaving everything to the Al-mighty God Himself,,
it's about "TIDAK TERLALU BERHARAP"..



sebelum kita selalu dengar orang cakap kan..
kita semua anggap kita tau konsep tawakal yang sebenarnya..
kita usaha,,kita doa,,and kita assume after tu kita tawakal..
tapi believe me, it's not a real tawakal..
we are putting our hope highly towards Allah so that he'll grant our wish..
so bila tak dapat..sedih..dukacita..
sape taknak kan hajat yang selama ni dipendam di angan angankan dalam hati tu tercapai? 
hehe






orang mesti cakap,,
macam mana..kalau dah doa,,dah usaha..
mesti lah kita akan nak ada harapan untuk dapatkan benda tu..
nak hajat kita tu tercapai kan?
hehe..yes, betul..tapi..pernah tak kita fikir..bila kita tawakal..
kita cakap kita serah pada Allah kan..
tapi bila kita setiap masa berharap dan berharap agar hajat kita tu tercapai..
seolah olah kita sedang memaksa Dia untuk menunaikan hajat kita..
bila tak dapat, kita sedih pulak...
kadang kadang ada yang salahkan takdir.



bila kita tawakal..sepatutnya kita betul betul yakin..
kita serahkan bulat2 pada yang maha Esa..
buruk baik semua di tangan Dia..
kita usaha dan doa sepenuh hati..selebihkan kita serah pada dia, tawakal..
meaning to say that jangan terlalu berharap yang apa yang kita nak tu akan jadi nyata..
sebab kita tau Allah lebih tau..
tanpa menyimpan harapan yang terlalu tinggi..
kita takde lah rasa crash and burn sangat..and boleh lapang dada..
cakap kat diri sendiri, "Allah has a better plan for me :) "








 kekuatan tawakal ni sangat hebat,.
sebab bila kita tawakal real punya..bila kita tak berharap,,
kita akan lebih tenang..
kita takkan mudah tersungkur andai diuji..
dan bila hati tenang of course kita akan dapat berdoa dengan lebih kusyuk..
doa dengan hati yang kusyuk tu kan lebih makbul..
bukannya kita nak menafikan kekuasaan Allah..
atau pengharapan seorang hamba kepada pencipta..
cuma basically sometimes you just have to let go in order to see things in a wider view..
to have a thought within yourself..to be at peace..
let go, leave it to Allah..biarkan Allah tentukan apa yang the best..
Allah bagi kita ujian, dia tak minta kita pecah kepala pikir solution..
dia cuma minta kita sabar dan sujud pada Dia.. :)







i've tried this concept of tawakal to myself..
memang tak mudah..but at the end i manage to do it..
bila kita tawakal real real punya kita akan nampak kasih sayang Tuhan tu macam mana..
bila kita tawakal sebenar benarnya kita akan sedar kekuasaan Tuhan itu..
jauh lebih hebat juta juta kali dari apa yang kita bayangkan..
tanpa kita dia tetap yang maha Hebat, tapi tanpa dia kita nothing.
sorry nisa langsung bukan orang bijak pandai..
i read, i ask orang orang yang berkelayakan and i wrote what i understand about it..
yes betul..
memang dugaan itu tak mudah..tapi dugaan tu yang melayakkan kita ke syurgaNya kan..
sabar dan sujud..in syaa Allah..
if it's meant to be i'll be.





Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...