Tips Kawal Emosi Sewaktu PMS


Asslamualaikum..
eheehee..
apa dia? tajuk pelik?
haa'aah yelaa..
smua sama je kan kalau dah namanya perempuan..
sekental mana sehebat mana pun kau, ha hambik lah time time macam ni memang mood tu swing je..
sikit sikit mesti nampak jugak..
takpe, nisa faham..nisa sangat faham..
i truly and humbly understand :D







PMS tu..adalah pre menstrual syndrome..
yang memang akan kena kat perempuan dan takkan..
never will effect the gents..
kalau ada lelaki yang kena tu sila istighfar banyak banyak sebab,,
lelaki sepatutnya cool..ada 9 akal kan :)
so kadang kadang kita tengok time time macam ni..girls tend to be a lot more sensitive..
they are aware and tersentuh dengan benda benda kecil yang sangat merepek kadang kadang..haha
tapi boys tak boleh totally salahkan kami..
sebab eventhough dah try..kadang kadang tak mudah nak tangani..
so apa kata dah terlanjur tu, para lelaki lelaki macho serta sado sekalian..
bantu girls..
help them to cheer up..bukan marah marah lagi :)



jadi for women..
kalau nisa..nisa selalu cuba buat benda macam ni lah kalau rasa rasa mood swing je..



1. Tidur Cukup.
- Ya Allah, tidur sangat penting..
even tak pms pun tidur tak cukup boleh buat kita hangin satu badan..haha
jadi tidur secukupnya..5 to 6 hours a day..







2. Makan Dengan Betul
- okay, dah time pms..mostly orang akan cepat lapar..
kalau nisa 24 jam asyik lapar je..haha
jadi makan makanan yang sihat..google jenis2 makanan yang sesuai diambil..
ambil makanan yang boleh buat kita lebih tenang, as in chocolate..
even banyak spekulasi pasal coklat.. :D
ais try to avoid..stiap masa pun kalau boleh avoid ice okay..







3. Busykan Diri
- benda ni paling senang buat kalau korang student..
pergi lah join event..belajar..whatsoever kan..
asalkan korang tak terlalu terbawa dengan emosi rimau tu..haha
jangan ikut sangat malas dalam jiwa tu..







4. Exercise
- err..hahaha..ni susah sikit lah..sebab nisa pun tend tu skip kadang kadang..
tapi jogging helps to reduce pain..
especially that pain, if you know what i'm saying..
flow akan lebih lancar dan mengurangkan ketidakselesaan nanti..







so that's all i guess..
kalau tentang ubat nisa tak berapa suggest sangat sebab basically pengambilan ubat is a bit harm..
to our hormonal balance..
sometimes..this kind of thing is too subjective to be discuss just from one point of view..
i'm here just to share my experience in handling this kind of circumstances..
so yang penting..rilex lah..
chill..jangan emo emo..
*cakap dengan diri sendiri
hahaha adios !






Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...