Dialog Gaza


Assalamualaikum..
hello world.. :D
how's Ramadan? being fasting great so far?
saje aku ni pun nganjing orang..
in syaa Allah semoga Ramadan kali ini..
 Allah tingkatkan iman kita agar menjadi lebih baik darpada dulu..
*macam ustazah
hahaha




alright..
so i guess it's obviously everywhere on the web right now.
the cruelty that happens to our saudara saudara muslim out there.
frankly speaking it's very painful just to think about it.
apa lagi to look at their pictures, to read their stories..
it's killing inside..
how humanity has apparently been gone from them, the murderer..


kanak kanak, guys and gals seusia kita takde masa dah nak fikir..
hari ni nak makan apa..buka apa sahur apa..
nak pergi kelas pakai tudung kaler..
ropol ropol ke macam korang semua dok melaram hari hari tu..
hahaha
all they was hoping for is a glimpse of tomorrow..
whether they still got to see the sun shine on the next day..
the bright shining stars up high in the sky, blinking upon the dark side of the sky.
whether if they leave their house now, will they be able to come back alive..
semuanya, persoalan.




yes cerita banyak pasal tu pun tak guna..
sebab semua orang tahu penderitaan diorang..
pahit getir diorang demi mempertahan dan mewaikili kita seluruh umat islam di pelosok dunia.
yet, they stand still.
the never look away against the fate of Allah.
semua orang dah tahu semua ni kan..
sekarang nisa nak cerita..apa peranan kita..
siapa kita dalam perjuangan mereka ini..


sekarang kita tengok dalam media sosial..
oh gosh, why am i using baku so much --'
kita hari hari guna twitter, facebook and any other such stuff,
 we can hardly close our eyes from being updated by their news..
daripada berita berita macam ni..ramai lah yang akan retweet.
muncul lah hashtag  #prayforgaza  and banyak lagi..
people tend to say they care..
and i believe they really do..




so sekarang..it's about being empathy..
where simpati comes together with and action to help out..
in any way..tak kira sekecil mana pun..
dari sebesar besar sumbangan macam terbang ke sana dalam misi kemanusiaan..
hingga ke sekadar menadah tangan dengan penuh kusyuk kepada Allah..
asking for His will and power.
betul, semua betul, semua tak salah.
semua tu adalah usaha..bukan bermakna nak tolong kena pergi gaza sama.
doa juga adalah usaha.
doa senjata bagi orang mukmin. :)


masalah sekarang bagi kita, komuniti kita is our attitude,
buat salah, tak buat salah..faham tak?
macam dengki pun ada..kadang kadang ada yang jenis tak boleh tengok orang buat baik.
suka cari salah orang.
contohnya, i read news on one of those online blog on Emma Maembong's photo..
tentang kesedaran betapa kita alpa tentang apa yang belaku di sana..
instead kita lebih pentingkan World Cup.
*OMG I LOVE GERMAN :D
people pun bash, as usual lah kan.
yes you're right..orang yang tak post apa apa tu tak semestinya tak peduli..
doa tak perlu tunjuk yes yes and yes.
tapi sekurang kurangnya dia cuba kan? memberi kesedaran.
ramai lagi yang kena bash sebab tweet pasal betapa kita di Malaysia ni beruntung berbanding di gaza..
then bila ada certain personnel yang lain pula ambik pilihan untuk diam..
perhaps doa and bagi semangat secara personal tanpa kaitkan media sosial..
retweet or tweet benda yang lari sikit dari gaza..kena bash jugak..
kadang kadang all of these guna bahasa kesat..gosh.
cakap tak prihatin, orang sedih pasal gaza dia sibuk retweet makanan contohnya.
FOODPORN., LOL
dia tak tweet tak semestinya dia tak peduli, that's the rule kan?




so macam ni lah..
kalau kita punya mentality untuk saling menyalahi and mencari kesalahan dalam setiap action orang lain..
sampai bila bila kita takkan dapat bantu mereka..
sebab obviously Allah nak kita ubah attitude kita dulu.
i believe i'm one of the above stated too, sebab kengkadang terasa jugak nak bash bash :D
 nasihat diri sendiri.
nampak macam kecik je kan? haa.
budaya membash bash dalam dialog gaza ni sikit pun tak membantu mereka.
perjuangan mereka..
ringankan kesengsaraan mereka..no.
kalau nak tegur, proceed..do it personally..biar penuh im or dm orang tu biar.
Rasulullah dah cakap kan, orang yang tegur kesalahan kita secara terang terangan tu bukan nak nasihatkan kita..
nak memalukan kita.
kalau tak, better diam..sebab perhaps ilmu kita pun tak setara mana nak bash orang yag buat salah tu.
memang Malaysia ni negara bebas,,,
tapi kalau kita cakap tak jaga manner and attitude..apa beza kita dengan si pesalah tu?
mana Islamnya?
aim kita nak doakan and gaza pun dah ke mana sebab leka bergaduh kau macam ni aku macam ni.
huhu.


sumber twitter :p



then pasal pertolongan senjata..
well, i'm not so sure about all of these too..
but if i were to said about our country should send army to help in their war,,
we should consider a lot of stuff..
tambahan pulak kita tak tau sebab sebenar kenapa kita tak send army team ke sana..
cause i don't think it's as easy as it seems..
so tak berani nak cakap apa apa or tuduh menuduh melulu.
later it'll become fitnah.
husnozon saje..kan senang. :)




entah lah..this is just my private opinion..
as this was my blog anyway..haha
i don't point anything to anyone.
i'm just trying to build up some point for us to see. :)
let us together pray for gaza..
stop any other annoying attitude and start praying hard for them.
they need strength from us.
doakan semoga Allah menjaga mereka.
janji Allah itu pasti..surely kalau kita bersatu hand in hand berdoa,,
 Allah pasti bantu mereka yang berjihad di jalanNya.
in syaa Allah.


Rasulullah SAW bersabda dalam hadis diriwayatkan Imam Abi Daud dari Muaz yang bermaksud: " Barang siapa yang berperang di jalan Allah walaupun sekejap, iaitu sekadar tempoh orang memerah susu unta, maka wajib baginya syurga. Dan barang siapa yang memohon kepada Allah SWT dengan sungguh-sungguh untuk berjihad kemudian ia meninggal dunia atau dibunuh, maka sesungguhnya baginya adalah balasan syahid. Dan barang siapa terluka atau ditimpa kemalangan di jalan Allah, maka ia datang pada hari kiamat sederas darah yang mengalir ketika ia luka, warnanya seperti za'faran dan baunya bagaikan wangian kasturi." 

Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...