Maaf


assalamualaikum :)
jadi sebenarnya malam ni nisa ada kerja nak dibuat.
tapi hati ni macam eager je nak update blog.
it was like, come on nisa..one entry je, one je --'
so tonight..
i really wanna talk about..maaf.
yes.





maaf.
apa itu maaf?
so basically maaf itu adalah sorry lah kan, in english.
lepas buat salah kita say sorry.
then dimaafkan..
then apa?
maaf tu sepatutnya..tanda kita menyesal dengan apa yang kita buat.
tanda kita taknak buat lagi.
tanda kita betul betul regret.
and masa kita mintak maaf tu kita really determined taknak ulang salah kita.
tanam dalam hati dalam dalam.
itu MAAF.



 tapi zaman sekarang maaf itu apa?
kita ucap maaf tu macam..sentiasa..setiap masa.
on the good side yes..nampak maccam bagus lah..
sentiasa bermaafan kan bagus, tak perlu tunggu raya.
but then it happens to be that maaf tu dah takde nilai lagi.
like seriously nilai maaf tu dah jadi mcam,,
dari sepasang jeans GUESS kepada sehelai KAIN BURUK.
kau dah tak menyesal dah bila kau cakap maaf kat orang, kau cuma pronounce the word maaf tu for the sake of pronouncing it, get what i mean?





Nabi SAW bersabda ..
“Siapa yang merasa pernah berbuat aniaya kepada saudaranya, baik berupa kehormatan badan atau harta atau lain-lainnya, hendaknya segera meminta halal (maaf) nya sekarang juga, sebelum datang suatu hari yang tiada harta dan dinar atau dirham, jika ia punya amal shalih, maka akan diambil menurut penganiayannya, dan jika tidak mempunyai hasanat (kebaikan), maka diambilkan dari kejahatan orang yang dia aniaya untuk ditanggungkan kepadanya.” [HR. Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a]
sumber : google



it means that betapa bernilainya keikhlasan dalam maaf tu sampai jika kita tak ikhlas dalam minta maaf..
boleh jadi all our deeds tu useless beb.
nothing left for us.
apatah lagi kalau kesalahan yang sama tu diulangi.
i repeat, DIULANGI BERULANG ULANG KALI.
sampai menyakitkan orang yang menanggung tu.
kita nampak maaf tu macam benda simple, macam duit seposen.
sepah sepah kan kat rumah.
tapi orang yang humble tu adalah orang yang sentiasa minta maaf dengan hati yang ikhlas..
and akan cuba sedaya upaya untuk jadi better.
BUKAN ULANG SALAH SAMA.






true, orang yang memaafkan tu adalah orang yang baik.
dituntut..memaafkan tu adalah lebih baik..memberi ketenangan.
in fact orang yang memaafkan ni Allah beri kemuliaan.
tapi like seriously have a thought within yourself, sampai bila nak maafkan?
kalau dah asyik REPEAT JE THE SAME MISTAKE,,
everyone kat dunia ni manusia biasa kawan kawan.
kita tak boleh aspect orang akan tetap maafkan kita kalau kita buat salah.
dia ada rasa sakit, ada rasa marah, ada rasa penat dalam hati.
even serapat mana pun korang.
even berapa lama korang kenal..
even sesayang mana pun dia kat korang.






cubalah ye, kita ikhlaskan hati bila minta maaf.
kita try not to repeat the mistake.
kalau dia boleh maafkan kita apa kata kita cuba ubah perangai.
bukan mati pun kan, kita cuba.
orang yang mati sebab beubah ni selalunya yang degil.. :)
sebab kita tak tahu how much it hurts our opponent previously.
ingatlah pada kifarah Allah.
dalam islam we don't have karma.
we have kifarah (or kafarah eh)
sorry kalau salah.
setiap apa yang kita buat pada orang tu sap sap sap akan pusing kat kita balik.
hari ni kita buat orang happy esok kita akan happy.
hari ni kita sakitkan hati orang esok kita akan sakit lagi dasyat.
have a thought.
please people.
please.





Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...