Today is "Hari Nuzul Quran"


assalamualaikum.
hehehe. :)
hari ni hari nuzul al-Quran..
i'm on holiday..haha
pada tanggal 15 Julai 2014..in the middle of Ramadan.
so basically we got around two weeks more before raya.
tak tahu lah nak excited ke nak nangis sekarang. T_T
so di pagi yang indah lagi gelap ni..
i would like to talk to you guys about the power of al-Quran. :)






al-Quran tu apa?
secara mudahnya we could say al-Quran itu kalam Allah.
salah satu wasiat Prophet Muhammad S.A.W to us muslims dalam dunia akhir zaman.
al-Quran ni actually dia punya benefit dia superb..
if we wanna talk about it, it can never has and end.
dengan izin Allah, al-Quran boleh jadi penawar bagi segala macam keadaan dan masalah.
we just have to believe. :)



nisa bukanlah orang bijak pandai nak bebel bebel or give you sorts of speech about this whole thing..
i'm just sharing my own personal experience.
so al-Quran ni dia tak macam novel novel biasa, even harga dia RM10 pun,,
kualiti dia tak sama, malah jauh lebih baik..
even tak macam biography justin bieber yang harga ratus ratus tu.
it's like a way you could listen to Allah.
it's like hearing Allah talking to you, giving you advice and guidance..
listing you whatever the thing that's good and bad for you.
reminding you that even when the whole world is against you,,
as log as you hold up to Him, He'll always evolves around you.






bila ada masalah..bila ada problem..
always remember to open up a-Quran.
ya Allah, believe me..ini yang terbaik.
kadang-kadang kita serabut sangat kan tengok semua benda dalam hidup ni dah macam..sepah sepah.
tak tersusun..rasa nak nangis.
i know that feeling.
kadang-kadang kecewa sangat dengan manusia.
sebab manusia ni sifat dia tak kekal kan.
hati bolak balik..
so jangan panik.
tak payah nak bunuh bunuh diri bagai..
sakit tau mati, Rasulullah yang maksum pun sakit..apa lagi kita :(
kita bertenang..kita fikir waras..kita kan manusia bukn panda.
balik pada al-Quran..
kalau hati tak tenang..what i do, i always read Yasin.
selagi tak tenang i'll read it over and over again with all my heart.
even with tears.
in syaa Allah you'll be fine. :)






ALLAH SWT berfirman yang bermaksud: "(Iaitu) orang yang beriman dan tenteram hatinya dengan mengingati Allah dengan mengingati ALLAH SWT. Ingatlah (bahawa) dengan mengingati ALLAH SWT itu, tenteramlah segala hati. (Surah al-Ra'd ayat 28).



so reading al-Quran is one of the way to remember Allah as well.
tak susah pun,,bak kata cikgu homeroom dulu.
kalau dah malas sangat sambil baring baring masa nak tidur tu baca satu ayat.
ingat, bila kita rasa jatuh, pegang al-Quran.
kembali mengadu pada Dia.
cause maybe Allah rindu nak dengar kita mengadu.
jadi Dia beri kita dugaan supaya kita kembali pada Dia and berpegang pada kalamnya.
Happy Nuzul Quran people :)


Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...