Time Machine.


Assalamualaikum.
okay, as i get back from vector calculus exam yang..
entah lah, nampak okay.
bukak je data terus berdesup masuk whatsapp si fatin and mira ni..
in FAMISA.
haha.



dipendekkan cerita malam tu kami mengimbau kenangan lama.
eh apasal malam tu, tadi je baru padahal..hahaha
unfortunately kenangan kami bersama kat sekolah terhenti setakat tingkatan 3 je sebab,,
 i entered MRSM SERTING masa form 4.
tempat adik saya sedang belajar sekarang, he's form 4 and single and tengah sibuk nak jadi hensem sekarang..
hahahaha



jadi mira pun mengeluarkan sebahagian besar harta karun keladak dia.
dari kamera high resolution tu lowest resolution which is kamera phone nokia lama tu T_T
tolong lah jangan gelak.
this is 4 and 5 years ago.
i repeat, FOUR AND FIVE YEARS AGO.



okay ni macam tak valid sangat sebab masa form 4..hahaha




aku tak tau lah kenapa aku tak makan je ais krim tu instead of ambil gambar T_T



mek mira, hos rancangan mari melukis musim ke 1000.



nasib baik tak kena hempuk kepala dengan tcr Sri Valli sebab tidur dalam kelas dia.



ya Allah muka, resoution camera T_T



mira makes me laugh everytime i look at her expression, like dia nak cakap "i am the cutest" LOL



jamuan form 2..aimran the chinese boy at the back!



mulut nisa senonoh sikit haishh



okay kau tutup terus mulut dengan topi tu nisa, bagus T_T



mira dengan muka, cermin mata..fatin dengan tangan otomen dia goshh posing zaman purba bila ni weh.



diorang cakap aku tengah angankan pakwe kelas bawah time ni..tak ingat pun?haih.



hanya mampu ketawa melihat gambar ini *nangis



okay all those ribbons and crown maaf mengganggu sebab biasalah zaman jahiliah.
banyak benda tak patut nampak muncul..haha
masa ni nisa kurus sangat..berat tak pernah lebih 49 kg..
always underweight.
and i'm like the most matang and mummy among these two girls.
they will be like hu ha hu ha..and i laugh and said, dah jangan merepek.



ingat masa dulu nisa pernah suka kat seorang manusia ni masa form 2.
suka macam tu je, like..helo dia suka i dulu..hahaha
then bila TERheboh yang nisa suka dia..tiba tiba..
girlfriend dia ke ex girlfriend dia ke siapa entah sebarkan fitnah terbesar yang saya ni mengganggu hubungan mereka.
like come on lah kakak saya form 2 baru kakak.
pmr pun tak kemana lagi.
saya usik dia yang tak berapa nak sado tu pun tak pernah, number phone pun takde and tak pernah nak cari pun.
okay i don't mind about her being paranoid but jangan lah sebar fitnah about me like i malu kot.
dekat perhimpunan main tunjuk2.
tonyoh hidung tu kang.
sejak tu kami kalau nampak kakak tu memang, menyirap berpanjangan tapi saya sebagai pengawas berkaliber..
saya sabar..haha
dah laa sama sama kuruih kau dengan abang kau tu. :D



i remember one fine day after balik sekolah mira jumpa mr A(bukan pakwe).
saya pun dengan rasa bertanggungjawab pergilah menemani dia sementara fatin pulang dahulu. *BM
hahahaha.
okay they talk, like talk normal talk..lupa dah pasal apa.
then suddenly mira datang dekat nisa, she was like bisik,.
"nisa aku tak dengar dia cakap apa, perlahan sangat."
HAHAHAHA lol
and nisa punya blur masa tu terus spill the word to A,,
" Dia tak dengar lah kau cakap apa, A"
A was like, ooh ooh okay sorry..
mira menahan malu sebab perangai kurang sopan aku masa tu..hahahaha
A said he likes her because she was different from any other girl.
YES, SHE IS DIFFERENT.



okay imbas kembali masa form 1..tiada dalam gambar ye.
fatin pernah kena sakat dengan izwan, classmate kami..
masa tu dia ketua kelas, izwan lah.
masa tu berdiri kot kenapa entah..
then otw nak duduk, si budak ni boleh tarik kerusi fatin ke belakang and as a result fatin terjelupuk atas lantai.
tak tau lah lawak ke apa, i was like...FATIN !
hahaha.
lepas tu fatin terus nangis tak bangun bangun kat bawah tu.
ingatkan sakit sangat..bila tanya balik rupanya sakit tu sakit jugak, tapi dia malu nak bangun sebenarnya.
so nangis jelah kat situ..hahahahaha




ini fatin farhana kamal kini.



kiri itu syamira sahamudin kini.



okay this is me kini..alah korang dah tau..sobs..takpe ni blog i suka hati lah.



i miss them.
i miss being around them.
i miss hanging out with them.
masa tu tak payah smartphone tak payah laptop tak payah boyfriend.
i am happy enough.
sekarang semua dah berubah.
kami dah besar.
just to let you know.
i miss you girls. 





Saya meroyan masa final exam.



Assalamualaikum.
ooh ooh.
tak tahu nak cakap apa.
ESOK FINAL EXAM PAPER VECTOR CALCULUS WOO.
speechless.






okay HSE tu salah suppose to be on 7 September 2014, after FLUID MECHANICS cause i wrote this after they changed the schedule then the next day they change it back and we were like,,
"WTF??"



okay dah diam nisa diam.
read it..read it..read it.
who am i eh, budak suka membebel ni?



Positive.
dari dulu ibu selalu cakap, i was the brightest among my siblings(3 ketol).
bukan nak bangga tapi ini ibu kita cakap haip jangan lawan cakap mummy LOLOL
bukan apa, cause i am full of curiosity.
nisa dulu bukanlah nisa yang sekarang,
yang ayu bertudung molek berbaju lengan panjang, pakai lip balm pink pakai sandal gegirl segala bagai.
masa umur 5 6 tahun dulu saya galok sangat masuk dalam semak meneroka alam semula jadi.
kutip kutip serangga kat laman rumah even though banyak kali kena piat telinga dengan ibu.
kenal hampir semua jenis serangga yang ada kat laman tu, dengan dress or skirt, rambut pony tail and selipar jepun pink.
okay pink tak tinggal.
when i was 7 i suka sangat panjat pokok jambu depan rumah, then one day tengah aman damai kat situ..sekali toleh belakang ada ular daun besar lengan melingkar kat dahan sebelah.
TU LAST TIME I PANJAT POKOK.
when i was 4, ibu said i love to sit there alone dekat meja dapur masa ibu tengah masak..
and baca paper.
even tak faham apa benda maksud tersirat dia mungkin, but i was reading like a pro already.
4 years old kau baca paper ambil tahu perkembangan dunia, macam mak orang..
sekarang?
membebel je kerja aku..haha
dalam adik beradik ayah cakap i am the most, determined and degil.
paling matang paling serius.
dari kecik i see what i want and i will strive to get it.
muka matang tak payah cerita lah, masa form 2 ikut ibu and nenek pergi kenduri kahwin then ada makcik ni like tegur ibu,,
"untung lah anak dara dah besar, tak lama lagi awak pulak lah dapat menantu"
and i was like what's wrong with you makcik --'



Negative.
manja.
oh yes yes yes saya sangat manja despite of kematangan.
saya ratu air mata.
mudah sangat menangis,,
stress sgt menangis..
sedih confirm confirm nangis..
happy sangat pun nangis..
marah? lagi banjir macam air terjun niagara :D
i talk fast, cause i kinda think fast to when i'm talking.
pemalu, penyombong dengan unknown crowd..sorry..THIS IS SO TRUE.
tak percaya? sudah..haha
i am very stubborn..if i said i want it i will try to get it walau segala dugaan rintangan apa pun datang.
KALAU lah sampai saya semahu itu pada sesuatu..haha
but satu, if i say no, it means no.
that's why i don't like the word no, cause for me, it means bigger than tidak.
so selagi saya tak cakap tak, or taknak or yang sewaktu dengannya, you still got chances.
hahaha okay dah.
i eat a lot..but never get fat too much..negative ke tu? O.o



cepat gelabah,,gosh.
teringat masa zaman sekolah..
masa mira bergaduh dengan mr D dia dalam kelas masa form 2..
gosh.
mira kena hempuk dengan beg kena botol air tak ingat dah.
punya lah gelabah tengok, i almost cried..haha
tapi selepas berfikir semula mira yang patut nangis..
i laugh..HAHAHA
fatin buat apa eh?
nanti kita sambung cerita akan datang tehee



so siapa nak jadi kawan saya sorry saya tak perfect.
saya cuma manusia yang periang pada dasarnya..
yang sedia menjadi yang terbaik wehee
*okay dah nisa stop
kesimpulannya,,
believe that someone out there, somewhere, what ever they are doing..
loves you.
no matter how bad how stupid how ugly you are.
love yourself, and be better :)



happy finals UTPians.
happy final CHEMY boys and girls.
i love you people.



Feeling Guilty Makes You More Human


Assalamualaikum.
so i got HSE Test tomorrow.
Health, Safety and Environment.
lagi dua tahun baru internship, dah ajar sekarang, 
sampai time intern nanti satu apa pun tak ingat.
tak apa lah, the management knows the best kan.
*agaknya



so today nisa nak cakap pasal satu perasaan.
dalam hati.
RASA BERSALAH.
rasa berdosa, kinda, indeed.
bila kita dah buat sesuatu kesalahan,,
dan bila mana masih ada secebis iman dalam dada kita.
akan timbul satu uneasy feeling yang kita panggil rasa bersalah.
tak kisah apa jenis salah kita.
dan tak kira siapa opponent kita.
manusia, haiwan, Allah s.w.t Himself.






kalau kita salah dengan Allah?
sayang, kembali lah pada Dia.
memang setiap masa dalam hidup kita ni..takde lah setiap masa.
sering sangat dalam hidup kita ni kita lalai untuk mengingati dia.
therefore always go back to Allah.
Allah dah berfirman, hanya dengan mngingati Dia hati akan menjadi tenang.
kadang-kadang kita tiba tiba sedar..banyak salah dengan Allah.
hari hari tak tenang..tapi tak tau apa nak buat.
so persetankan segalanya.
banyakkan istighfar.
if orang cakap, "kau bukan baik sangat pun, ingat boleh main taubat2 macam tu je ke?"
habis?
tanpa langkah yang kecil takkan ada langkah yang lebih besar.
kalau tak start, sampai bila bila pun kita akan stay at our point of life yang sangat teruk tu.
kan.



Allah dengar semuanya.
biar manusia tak faham Allah dengar.
minta jalan dari Allah, jadi lebih baik.
bila kita istighfar banyak banyak in syaa Allah Dia akan bawa kita keluar dari kesulitan.






bersalah dengan makhluknya?
kembali juga pada Allah.
kerana Allah pemilik segalanya.
minta maaf, andai sesama manusia.
kadang-kadang kita tak tahu satu ucapan maaf dari kita tu dah cukup buat hati orang lain tu terubat.
ataupun tak berdendam dengan kita.
cuma kadang kadang manusia ni lupa..
kita sombong.
kita lupa takdir Allah tu sangat dekat dengan kita.
sekali kita khianat orang, buat jahat dekat orang.
sooner or later kifarah tu sampai balik kat kita.
sebab kita ada Allah, hakim yang sangat adil.
nothing yang terlepas dari pandangannya.



yes, saya pun manusia..saya akui banyak salah saya.
kifarah Allah tu ada di mana mana.
manusia yang buat salah dengan manusia yang lain, susahkan hidup orang lain,,
tapi hidup dengan tanpa rasa bersalah langsung,,
hati dia mati.
ketahuilah one day korang akan kena lebih teruk dari apa yang korang buat pada orang tu.
even orang tu tak berdendam, orang tu teraniaya dek perbuatan kau.
Allah akan balas.
kalau tak pada diri kita sendiri, kita akan lihat kesengsaraa tu pada orang yang kita sayang.
mak, ayah, adik, kakak, sesiapa sahaja.
life is a cycle.






feeling guilty only makes you a human.
if you don't have one, either towards Allah or towards His creation,,
hubungan dengan Allah ke mana, solat tak jaga, cause itu yang paling vital,,
hubungan dengan manusia tak ambil berat, sakitkan hati orang then buat muka tak bersalah sama ada kat depan mata, atau media sosial macam orang paling suci dalam dunia.
then you don't deserve to be a human.
nor you deserve to be a monkey, or even a pig.
kau tak layak berada di bumi Allah ni sebab sifat angkuh and sombong serta bodoh sombong kau tu.
minta maaf dengan manusia pun taknak, dengan Allah pun kau tak tahu malu.
itu metaforanya.
umum ye.
but if the shoes fit, wear it tolong.



“Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrah (biji atom), niscaya dia akan menerima (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat dzarrah (biji atom) pun, niscaya dia akan menerima (balasan)nya.” (QS. Al-Zalzalah [99]:7-8)


minta maaf tu tak susah.
manusia je yang menyusahkannya
apa lagi, syaitan pun menjalankan kerjanya.
hasut dan terus meracun fikiran.
ingat janji Allah.
other than that doesn't matter.




Hari Penuh Gambar


Assalamualaikum.
okay, okay.
saya dah post blog post ye kawan kawan.
mulai hari ini beta dah tak boleh menaip perkataan dan words,,
atau story yang tidak menepati piawaian kerana terdapat stalker stalker di belakang.
lepas tu dibahan.
hahaha.



semalam kami ke kuala kangsar.
rumah abe Aiman.
then afterwards roslinar aifar, kakak cantik lagu ayu CE ajak pergi taiping, rumah dia.
okay mereka sepasang..haha
this jalan raya was a lot of fun, seriously, the best in my life.
6 buah kereta deret deret kat highway,,
saling meninggalkan antara satu sama lain.



cakap pasal kereta kat highway, aishh.
qilah bengang dengan najd.
student international daripada, err..yaman kot.
bawa kereta saga klasik dia tu ke hulu ke hilir dekat atas jalan tu buat pening kepala orang.
kami ni duduk belakang menemani Honda Civic amal DC.
farhan dengan firdaus juhan duduk dalam kereta tu muka cool je.
i wonder how they actually feel inside,
bila kereta tu berdesup desup je menyusup belakang kereta orang.
macam dekat litar sepang..
hahaha.
p/s : ustaz daus macam budak budak comel cerita tom tom bak, kata 'rahsia'



then dekat rumah aiman.
okay, rumah aiman ada kambing T_T
nisa macam dah, "lamanya tak tengok kambing.."
ada bunyi ayam.
ada rumput nan menghijau.
hahahaha..i miss the smell of a village.
the calmness of a rural area.
mak aiman macam aiman, baik je dan friendly.
eh tak, aiman pendiam.
lepas tu budak budak ni main kira point girls bagai siapa paling rajin..
korang nak sangat tengok kami perempuan ni buat malas ke?
hahaha, kang terkejut..negative terus point.
dan again..kena bahan lagi lah saya nampaknya..nasib lah tak ada orangnya kat situ semalam.
haire pulak pergi pakai baju pink jugak tu dah kenapa haire T_T



no picture caption today, sebab budak budak ni kutuk caption i bluek



okay then pergi rumah kak roslina.
sebelum tu we went to Taman Tasik Taiping.
Wallahi i swear it was beautiful..sebab tu ramai orang yang kahwin ambil gambar dekat sana perhaps.
pokok dia was like, really taking the shape, membentuk dengan cantik.
hijaunya rumput dia..
dengan keadaan and suasana breezy yang hampir nak hujan pulak.
haire apa lagi dengan hadeef pergi ambil gambar stylo berhashtag #ikutcarahaire
boleh search kat insta ye, hahaha
tapi memang stylo diorang punya gambar, love it very much.
thumbsup korang!



this is a post full with gambar.
so kita tengok gambar.
sorry kalau nisa tersenyum lebar sangat.
or ada sesiapa dalam tu buat muka candid pelik sangat.
semua ni bukan saya punya.
sebab tu gambar dia lain lain texture.
it's either aida rosdi or aqilah husna punya.
s3 and iphone 5s.
oh oh and ipod hareiz yang kami sailang semalam untuk kami selfie hahaha.



















okay budak baju biru ni main phone aidot ambil gambar semua orang, tak pernah jumpa monopod kot.
























































tengok haire kat belakang tetiba ada hahahaha



























paan second round makan, tempat danish duduk tu bak kata zati tempat 'menyedut' dadih.






okay semua ni randomly pick sebab banyak sangat gambar nak letak semua macam apa pulak.
muka sama je pun --'
so basically kat rumah ros..semua gambar dalam kamera aidot dan danish.
kecuali untuk yang ini :


















kredit to amal DC sebab ambilkan gambar.
jangan tanya what did i laugh so hard about.
seriously all i can remember is laughing cause aini pegang pinggang saya..haha
maaf ye saya penggeli.
50 m sebelum tangan orang tu sampai nisa dah dapat rasa aura geli tu.



okay, masa untuk gambar kami!









yang tengah tu aqilah husna the driver and yang hujung tu ain zohan.
dua dua tak available so jangan pm nisa untuk pertanyaan lanjut.
hahaha.
i know i look like mummy cause bangun lambat tak sempat nak berfikir main sarung asalkan tutup semua.
just want to say yang i enjoy my day with you guys girls,,so much.
even test fluid hari ni macam tak berapa senonoh pun i didn't regret it cause semalam was awesome.
terima kasih for making me laugh so much with all your nonsense.
sebab korang aku lupa semua masalah aku.
even sekejap it was worth it.
takpelah aku tak marah pun pasal korang bahan bahan aku tu okay.
i love you guys.
all of you.
deep inside my heart.
may we all graduate with an honor in chemical engineering!




Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...