Feeling Guilty Makes You More Human


Assalamualaikum.
so i got HSE Test tomorrow.
Health, Safety and Environment.
lagi dua tahun baru internship, dah ajar sekarang, 
sampai time intern nanti satu apa pun tak ingat.
tak apa lah, the management knows the best kan.
*agaknya



so today nisa nak cakap pasal satu perasaan.
dalam hati.
RASA BERSALAH.
rasa berdosa, kinda, indeed.
bila kita dah buat sesuatu kesalahan,,
dan bila mana masih ada secebis iman dalam dada kita.
akan timbul satu uneasy feeling yang kita panggil rasa bersalah.
tak kisah apa jenis salah kita.
dan tak kira siapa opponent kita.
manusia, haiwan, Allah s.w.t Himself.






kalau kita salah dengan Allah?
sayang, kembali lah pada Dia.
memang setiap masa dalam hidup kita ni..takde lah setiap masa.
sering sangat dalam hidup kita ni kita lalai untuk mengingati dia.
therefore always go back to Allah.
Allah dah berfirman, hanya dengan mngingati Dia hati akan menjadi tenang.
kadang-kadang kita tiba tiba sedar..banyak salah dengan Allah.
hari hari tak tenang..tapi tak tau apa nak buat.
so persetankan segalanya.
banyakkan istighfar.
if orang cakap, "kau bukan baik sangat pun, ingat boleh main taubat2 macam tu je ke?"
habis?
tanpa langkah yang kecil takkan ada langkah yang lebih besar.
kalau tak start, sampai bila bila pun kita akan stay at our point of life yang sangat teruk tu.
kan.



Allah dengar semuanya.
biar manusia tak faham Allah dengar.
minta jalan dari Allah, jadi lebih baik.
bila kita istighfar banyak banyak in syaa Allah Dia akan bawa kita keluar dari kesulitan.






bersalah dengan makhluknya?
kembali juga pada Allah.
kerana Allah pemilik segalanya.
minta maaf, andai sesama manusia.
kadang-kadang kita tak tahu satu ucapan maaf dari kita tu dah cukup buat hati orang lain tu terubat.
ataupun tak berdendam dengan kita.
cuma kadang kadang manusia ni lupa..
kita sombong.
kita lupa takdir Allah tu sangat dekat dengan kita.
sekali kita khianat orang, buat jahat dekat orang.
sooner or later kifarah tu sampai balik kat kita.
sebab kita ada Allah, hakim yang sangat adil.
nothing yang terlepas dari pandangannya.



yes, saya pun manusia..saya akui banyak salah saya.
kifarah Allah tu ada di mana mana.
manusia yang buat salah dengan manusia yang lain, susahkan hidup orang lain,,
tapi hidup dengan tanpa rasa bersalah langsung,,
hati dia mati.
ketahuilah one day korang akan kena lebih teruk dari apa yang korang buat pada orang tu.
even orang tu tak berdendam, orang tu teraniaya dek perbuatan kau.
Allah akan balas.
kalau tak pada diri kita sendiri, kita akan lihat kesengsaraa tu pada orang yang kita sayang.
mak, ayah, adik, kakak, sesiapa sahaja.
life is a cycle.






feeling guilty only makes you a human.
if you don't have one, either towards Allah or towards His creation,,
hubungan dengan Allah ke mana, solat tak jaga, cause itu yang paling vital,,
hubungan dengan manusia tak ambil berat, sakitkan hati orang then buat muka tak bersalah sama ada kat depan mata, atau media sosial macam orang paling suci dalam dunia.
then you don't deserve to be a human.
nor you deserve to be a monkey, or even a pig.
kau tak layak berada di bumi Allah ni sebab sifat angkuh and sombong serta bodoh sombong kau tu.
minta maaf dengan manusia pun taknak, dengan Allah pun kau tak tahu malu.
itu metaforanya.
umum ye.
but if the shoes fit, wear it tolong.



“Barangsiapa yang mengerjakan kebaikan seberat dzarrah (biji atom), niscaya dia akan menerima (balasan)nya. Dan barangsiapa yang mengerjakan kejahatan seberat dzarrah (biji atom) pun, niscaya dia akan menerima (balasan)nya.” (QS. Al-Zalzalah [99]:7-8)


minta maaf tu tak susah.
manusia je yang menyusahkannya
apa lagi, syaitan pun menjalankan kerjanya.
hasut dan terus meracun fikiran.
ingat janji Allah.
other than that doesn't matter.




Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...