Libster Award


Assalamualaikum..
so i have been doing nothing lately.
about a month.
macam duduk dalam spa dah hari hari kat rumah.
so i've been tagged for this awesome libster award !






Apa tu libster award? dari blog sejadah kelabu :

The Liebster Award is nominated to blogger whose followers are lower than 500. Well, look like I fit in this category very well. Then blogger who being nominated this award has to follow the rules given. Those are:

  1. Mention the person who nominated you with a link to their blog.
  2. answer the 11 questions asked.
  3. nominate 11 other bloggers with smaller followers but with lots of potential.
  4. create 11 of your own questions for them to answer.
  5. notify your nominee.




so ini soalannya.
mencabar..
sungguh mencabar.
but i like it. :)



1) Maksud matang dari sudut pandangan anda.
Matang to me is to be able to think rasionally, to be able to think far. Bukan setakat macam mana untuk hidup pada hari esok tapi untuk 10 tahun akan datang. 


2) Pada usia berapakah anda rasakan itulah merupakan keputusan terpenting/ terbesar pernah anda lakukan dalam hidup anda? adakah anda rasa ianya melibatkan soal kematangan dalam hidup/ diri anda?
Nineteen, baru baru ni, Haha. I convince and force myself to believe more dengan takdir Allah, to let go, to be more matured and to grow up. If it's meant to be it will be,


3) Pada usia berapakah anda pernah melakukan perbuatan yang anda rasakan tidak sepatutnya anda lakukan dan berhasrat tidak akan mengulanginya lagi?
Fifteen. I fell in love. Fell so hard. And now i know it's never the thing that i should do.


4) Sesuatu peristiwa yang anda kesali dalam hidup anda, adakah anda sering mempersoalkan mengapa ianya terjadi dalam hidup anda? apakah perasaan anda ketika itu?
Falling in love with the wrong person. Or perhaps just the wrong time. Till now, hanya Tuhan saja yang tau.


5) Memaafkan kesalahan orang yang pernah mengkhianati anda. adakah ianya merupakan salah satu cabaran terbesar bagi diri anda?
Memaafkan dan memnita maaf adalah satu bentuk kematangan. I have no problem in giving apology, in syaa Allah. At least minta maaf, daripada buat muka tak bersalah. Menyakitkan hati.


6) Adakah anda pernah mempertikaikan keputusan yang dilakukan ibu bapa anda meskipun ianya nampak pahit dan sukar di mata anda?
Saya sering mempersoalkan bantahan my mom once about me furthering my studied abroad. But yeah it's no big deal now.


7) Penghargaan/ pemberian bermakna pernah anda berikan kepada ibu bapa anda.
Setakat ni, 9A SPM 2012 alhamdulillah. :)


8) Apakah pengorbanan terbesar pernah anda lakukan untuk kawan baik anda. adakah ianya sesuatu yang berbaloi?
Ada ke? Haha. Perhaps nangis sama-sama bila sedih sebab nak menenangkan and cuma memahami. Everything is worth for Fatin and Mira. :) ooh, and Diyana Athirah too. They are my world.


9) Penghijrahan terpenting dalam hidup anda. adakah ianya sesuatu yang memberikan kepuasan kepada hidup anda atau sebaliknya? 
Penghijrahan untuk berhenti berusaha mempertahankan sesuatu yang tak worth dipertahankan. Yeah, i feel so much better and so much worthy even it hurts. Life must go on.


10) Pernahkah anda mensia-siakan usaha/ pengorbanan ikhlas dari orang yang anda sayang kerana anda merasakan usaha/ pengorbanan yang dilakukannya itu adalah sesuatu yang tidak perlu? terangkan perasaan anda ketika itu.
Saya akan cuba sedaya upaya untuk menghargai setiap pengorbanan rakan to me. So if ada yang saya lupa nak hargai i am so sorry :(


11) Adakah anda merasakan semua orang selayaknya diberi peluang kedua dalam apa jua situasi permasalahan/ perhubungan?
Tough question. Well.


perhaps.



Tagged blog :




Soalan :

1. Tell people about yourself.
2. Why do you write on blog?
3. Is blog a good way to express one self?
4. Let say if somebody hurt you like hell and the person meant to do it, will you forgive them?
5. Describe your attitude.
6. Tell people about your dream.
7. What is your favourite holiday spot and why do you like them?
8. Which do you prefer, sambung belajar or working?
9. What movie do you like the most and why.
10. If you are given a chance to make one wish to make it come true, what would you want?



okay done !




Impianku Seorang Blogger ! by Ben Ashaari



assalamualaikum.




BEN ASHAARI



helo.
ini segmen dari blog ben ashaari.
sape tu?
haih.. -_-
klik banner tu, klik.



me?
saya nisa..hahaha.
student of chemical engineering, UTP(Universiti Teknologi Petronas), Perak..
lives in Negeri Sembilan, tapi saya orang Pahang wehee
i love blogging so much, that i can't live without my pink little blog T_T



my blog?
so..
since i make this blog as my personal blog to share my personal thoughts and my personal stuff..
so i personally think that my blog is awesome enough the way everyone else blogs are.
yeay! (perasan)
sebab kita masing masing ada cerita sendiri kan.
so somehow perhaps cerita saya pada satu ketika boleh menjadi ikhtibar kepada kalian dengan cara yang berbeza.



impian as blogger?
saya nak jadi blogger yang baik..haha ayat cliche.
saya nak menjadi influence yang baik kepada semua orang dengan cara??
dengan cara being better myself.
sebab kita takkan dapat influence orang lain dengan mudah kalau kita sendiri tunggang langgang kan.
so i want to be better, be good, be the best in syaa Allah..
and mempengaruhi segenap pelosok maya ni untuk menjadi lebih baik bersama sama dengan penulisan saya!
*gelak jahat



Okay itu sahaja.
tarikh tutup ? 11/9/2014 , jam 8 malam ! 
klik Blog Ben Ashaari untuk join :)




Give Up?



Assalamualaikum.
dua hari dah dekat rumah, yeayy :)
okay actually nothing to yeay about cause i have ruin my mom's living room to stack all my stuff..
ibu dah mula mengeluarkan hujah hujah yang menarik dan menjadi halwa telinga such as,,
"along bila nak kemas ni elok elok, letak dalam wardrobe baju baju semua" bla bla..
okay mom, alright.
sure thing i will do it.
it's just the matter of time. :D



CHEMICAL ENGINEERING



JANUARY 2013 INTAKE



WE ARE CRAZYY !




so far how am i doing?
alhamdulillah.
syukur pada Allah.
dia permudahkan segalanya.
masih merangkak, namun mula berdiri lemah dengan berpaut pada pepohon :)
sabar dan solat, the only thing that is vital.
SABAR.



so today let me tell you stories about giving up.
tak payah bagi definition lah kan benda ni kalau tak tau boleh cakap dengan mummy daddy korang..
daftar tadika balik :D
giving up in bahasa is, berputus asa.
meaning to say you don't want to do it, or to repeat it anymore.
'it' here refers to anything.
everything.






ringkaskan cerita.
satu hari ada sahabat nisa tanya pada nisa,,



kawan : awak awak, kalau saya taknak kahwin boleh?
me : kenapa?
kawan : frust lah macam ni, kita dah buat yang terbaik untuk dia..kita dah sayang dia..kita buat yang terbaik untuk tunjukkan yang kita serius dengan dia..tapi dia boleh buat kita macam sampah sarap je..useless.
me : (memahami perasaan dia sebab sedang alami jugak) jangan lah macam tu sekali.
kawan : tapi saya kecewa..rasa berdendam dengan kaum TUT(jantina dirahsiakan) ..saya dah putus asa.
me : (tarik nafas) okay awak, kalau saya cakap jangan marah ye? cuma pendapat.
kawan : okay.
me : bayangkan awak baru lepas mandi, wangi wangi..pakai perfume semua..then awak pergi sight seeing..then suddenly awak jatuh dalam loji taik.
kawan : whatt...
me : awak buat apa lepas tu?
kawan : mandi lah..busuk kot.
me : jadi awak tak nak give up nak mandi? sedangkan sebelum ni awak pernah mandi paling perfect tapi berlumur taik jugak last last?
kawan : hmm..
me : macam tu lah hidup kita awak,,dalam soal ni, soal cinta..sure, kadang-kadang it hurts..tapi cinta ini mulia, sebab datang dari Allah..manusia yang cemarkan semua ni..jadi kalau awak tak pernah give up dengan Allah, kenapa nak give up dengan nikmat yang dia berikan? give up lah dengan TUT, tak perlu give up dengan cinta..cintailah Allah, stay with Him, and the right people will walk into your life and stay.



credit jawapan loji taik yang sangat bernas lagi menggeletek tu kepada Saidatul Syafiqah Abdul Rashid.
sorry kalau salah eja..haha.
masa tu i was with her, in our village common room, belajar fluid mechanics.
it helps a lot, thank ika :)
in syaa Allah untuk diri saya juga yang sedang bergelora hatinya.
tidak tenang jiwanya.
moga Allah beri kita semua hambaNya ketenangan.



satu hari lagi nisa tanya pada seorang kenalan lama sahabat nisa.
sahabat nisa di mrsm serting.
kuat sangat adik ni, when i look at her i always remember how i was.
a year younger than me.
pernah mengalami apa yang nisa sedang alami sekarang.
so i make a move to talk to her.
just talking.



me : assalamualaikum..adik..can i ask you,,something?personally.
her : waalaikummussalam. Ye sy. Ada apa kak?
me : do you have time?i mean..kalau busy later lah.
her : i've nothing to do. Okay je
me : okay..erm..sorry if i mention this..about your previous relationship with TUT..i know..i know everything about your relationship..and..basically..now i am having the same situation with you..then i remember you were so strong sampai taknak pun kat dia lagi..despite of..semua yg dah jadi.
How?
her : how ? Hmm. Okay, bismillah...
Erm, basically, everything is back to Allah swt.. time tu saya dah serik dengan macam macam kak. Walaupun kita bagi peluang, tapi dia dah persiakan. Beberapa kali pulak tu. Bila dah lama bersabar, hati ni lama lama jadi sakit. Then satu hari tu, saya buat solat sunat tahajjud. And minta kat Allah swt, kalau bukan jodoh saya dengan dia, tunjukkan kat saya..bagi saya rasa.
Happened to be, one day tu,ada lah kejadiannya. Before this,saya memang susah sangat nak lepaskan dia, saya bodoh sebab still bersabar dengan benda yang dah banyak kali jadi. But masa tu, hati saya rasa lapang and senang je nak lepaskan hubungan ni. Bagi saya, mungkin dengan cara ini ada baiknya untuk saya dan dia. Rasa tenang dia tu, Allah swt je yg tahu. Walaupun hubungan tu about 3 years, tapi saya tak terkesan pun bila saya lepaskan dia. Once dah move on, never look back sebab bagi saya tu lah point untuk kita jatuh balik. So Alhamdulillah, up till now, saya bahagia je. Dan saya doakan kebahagiaan dia juga. Masing masing dah ada life sendiri. Always be tough and letakkan hati kita cuma kepada Allah swt kak.



real copy.
beberapa perkataan ditukar untuk menyembunyikan identitinya.
deep down, i smile.
yes dear sister.
kakak sedang rasa apa awak rasa dulu.
mungkin sebenarnya kakak sedang menjadi,,awak.
Allah.
daripadanya kita datang, kepadanya kita kembali.



2 3 hari lepas..
one of my coursemate from department of chemical engineering,,
first year second year terlibat dalam kemalangan jalan raya pada awal pagi sebelum kertas peperiksaan terakhir kami.
i was still in shock, sebab basically that morning my father was buying breakfast somewhere near there.
and when he come back dekat homestay dia cerita dekat kami,
dia nampak ada sorang budak muda accident, nampak teruk sangat.
sangat tak sangka yang itu adalah coursemate sendiri.
semoga Allah memberikan dia kekuatan.
memberikan dia hikmah yang lebih baik.



the point is, give up itu perlu ke?
yes, untuk melakukan benda yang sia sia.
untuk bertahan dengan sesuatu yang memang tak bagi kebaikan pada kita.
yang memang tak menghargai kita.
yang memang sepatutnya dicampak dalam hutan.







but overall, never give up in life.
IN ANYTHING BUKAN CINTA JE BEB.
faham tak faham tak.
nikmat Allah itu terlalu banyak untuk kita give up.
nikmat Allah itu melimpah ruah andai kita pandai cari dan minta pada Allah.
Allah tak suka orang putus asa.
sentiasa be better.
jadi lebih baik.
orang yang hebat itu, dugaanNya hebat.
kerana syurga Allah itu tak murah.
bila kita minta sesuatu, Allah tak beri apa yang kita minta semata mata, but instead dia akan beri..
apa yang kita perlukan.
so bersangka baik pada Allah.
giving up is just another word for saying that Allah did no good for you.
did He? no, but rather too much if we think about what He do for us.



bersangka baiklah pada dia.
in syaa Allah.
He knows better.



Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...