Give Up?



Assalamualaikum.
dua hari dah dekat rumah, yeayy :)
okay actually nothing to yeay about cause i have ruin my mom's living room to stack all my stuff..
ibu dah mula mengeluarkan hujah hujah yang menarik dan menjadi halwa telinga such as,,
"along bila nak kemas ni elok elok, letak dalam wardrobe baju baju semua" bla bla..
okay mom, alright.
sure thing i will do it.
it's just the matter of time. :D



CHEMICAL ENGINEERING



JANUARY 2013 INTAKE



WE ARE CRAZYY !




so far how am i doing?
alhamdulillah.
syukur pada Allah.
dia permudahkan segalanya.
masih merangkak, namun mula berdiri lemah dengan berpaut pada pepohon :)
sabar dan solat, the only thing that is vital.
SABAR.



so today let me tell you stories about giving up.
tak payah bagi definition lah kan benda ni kalau tak tau boleh cakap dengan mummy daddy korang..
daftar tadika balik :D
giving up in bahasa is, berputus asa.
meaning to say you don't want to do it, or to repeat it anymore.
'it' here refers to anything.
everything.






ringkaskan cerita.
satu hari ada sahabat nisa tanya pada nisa,,



kawan : awak awak, kalau saya taknak kahwin boleh?
me : kenapa?
kawan : frust lah macam ni, kita dah buat yang terbaik untuk dia..kita dah sayang dia..kita buat yang terbaik untuk tunjukkan yang kita serius dengan dia..tapi dia boleh buat kita macam sampah sarap je..useless.
me : (memahami perasaan dia sebab sedang alami jugak) jangan lah macam tu sekali.
kawan : tapi saya kecewa..rasa berdendam dengan kaum TUT(jantina dirahsiakan) ..saya dah putus asa.
me : (tarik nafas) okay awak, kalau saya cakap jangan marah ye? cuma pendapat.
kawan : okay.
me : bayangkan awak baru lepas mandi, wangi wangi..pakai perfume semua..then awak pergi sight seeing..then suddenly awak jatuh dalam loji taik.
kawan : whatt...
me : awak buat apa lepas tu?
kawan : mandi lah..busuk kot.
me : jadi awak tak nak give up nak mandi? sedangkan sebelum ni awak pernah mandi paling perfect tapi berlumur taik jugak last last?
kawan : hmm..
me : macam tu lah hidup kita awak,,dalam soal ni, soal cinta..sure, kadang-kadang it hurts..tapi cinta ini mulia, sebab datang dari Allah..manusia yang cemarkan semua ni..jadi kalau awak tak pernah give up dengan Allah, kenapa nak give up dengan nikmat yang dia berikan? give up lah dengan TUT, tak perlu give up dengan cinta..cintailah Allah, stay with Him, and the right people will walk into your life and stay.



credit jawapan loji taik yang sangat bernas lagi menggeletek tu kepada Saidatul Syafiqah Abdul Rashid.
sorry kalau salah eja..haha.
masa tu i was with her, in our village common room, belajar fluid mechanics.
it helps a lot, thank ika :)
in syaa Allah untuk diri saya juga yang sedang bergelora hatinya.
tidak tenang jiwanya.
moga Allah beri kita semua hambaNya ketenangan.



satu hari lagi nisa tanya pada seorang kenalan lama sahabat nisa.
sahabat nisa di mrsm serting.
kuat sangat adik ni, when i look at her i always remember how i was.
a year younger than me.
pernah mengalami apa yang nisa sedang alami sekarang.
so i make a move to talk to her.
just talking.



me : assalamualaikum..adik..can i ask you,,something?personally.
her : waalaikummussalam. Ye sy. Ada apa kak?
me : do you have time?i mean..kalau busy later lah.
her : i've nothing to do. Okay je
me : okay..erm..sorry if i mention this..about your previous relationship with TUT..i know..i know everything about your relationship..and..basically..now i am having the same situation with you..then i remember you were so strong sampai taknak pun kat dia lagi..despite of..semua yg dah jadi.
How?
her : how ? Hmm. Okay, bismillah...
Erm, basically, everything is back to Allah swt.. time tu saya dah serik dengan macam macam kak. Walaupun kita bagi peluang, tapi dia dah persiakan. Beberapa kali pulak tu. Bila dah lama bersabar, hati ni lama lama jadi sakit. Then satu hari tu, saya buat solat sunat tahajjud. And minta kat Allah swt, kalau bukan jodoh saya dengan dia, tunjukkan kat saya..bagi saya rasa.
Happened to be, one day tu,ada lah kejadiannya. Before this,saya memang susah sangat nak lepaskan dia, saya bodoh sebab still bersabar dengan benda yang dah banyak kali jadi. But masa tu, hati saya rasa lapang and senang je nak lepaskan hubungan ni. Bagi saya, mungkin dengan cara ini ada baiknya untuk saya dan dia. Rasa tenang dia tu, Allah swt je yg tahu. Walaupun hubungan tu about 3 years, tapi saya tak terkesan pun bila saya lepaskan dia. Once dah move on, never look back sebab bagi saya tu lah point untuk kita jatuh balik. So Alhamdulillah, up till now, saya bahagia je. Dan saya doakan kebahagiaan dia juga. Masing masing dah ada life sendiri. Always be tough and letakkan hati kita cuma kepada Allah swt kak.



real copy.
beberapa perkataan ditukar untuk menyembunyikan identitinya.
deep down, i smile.
yes dear sister.
kakak sedang rasa apa awak rasa dulu.
mungkin sebenarnya kakak sedang menjadi,,awak.
Allah.
daripadanya kita datang, kepadanya kita kembali.



2 3 hari lepas..
one of my coursemate from department of chemical engineering,,
first year second year terlibat dalam kemalangan jalan raya pada awal pagi sebelum kertas peperiksaan terakhir kami.
i was still in shock, sebab basically that morning my father was buying breakfast somewhere near there.
and when he come back dekat homestay dia cerita dekat kami,
dia nampak ada sorang budak muda accident, nampak teruk sangat.
sangat tak sangka yang itu adalah coursemate sendiri.
semoga Allah memberikan dia kekuatan.
memberikan dia hikmah yang lebih baik.



the point is, give up itu perlu ke?
yes, untuk melakukan benda yang sia sia.
untuk bertahan dengan sesuatu yang memang tak bagi kebaikan pada kita.
yang memang tak menghargai kita.
yang memang sepatutnya dicampak dalam hutan.







but overall, never give up in life.
IN ANYTHING BUKAN CINTA JE BEB.
faham tak faham tak.
nikmat Allah itu terlalu banyak untuk kita give up.
nikmat Allah itu melimpah ruah andai kita pandai cari dan minta pada Allah.
Allah tak suka orang putus asa.
sentiasa be better.
jadi lebih baik.
orang yang hebat itu, dugaanNya hebat.
kerana syurga Allah itu tak murah.
bila kita minta sesuatu, Allah tak beri apa yang kita minta semata mata, but instead dia akan beri..
apa yang kita perlukan.
so bersangka baik pada Allah.
giving up is just another word for saying that Allah did no good for you.
did He? no, but rather too much if we think about what He do for us.



bersangka baiklah pada dia.
in syaa Allah.
He knows better.



Comments
0 Comments

No comments:

Post a Comment

Leave your lovely thoughts here :)
Tinggalkan kata-kata manis anda di sini :)

Y
Aching hearts :(
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...